Tarımda pestisit püskürtme ile ilgili bazı sorunlar mevcuttur. Genellikle bitkilerin yaprak yuzeyine ulasmasi beklenen pestisitin %80 kadarı kirletici olarak toprağa ve suya karışır. Enduksiyonlu püskürtme teknolojisi, makul bir hedef olan verimliliği iki kattan fazla artırir ve mahsullerin yüzeyleri üzerinde pestisit damlacıklarının birikmesini kolaylaştırmak için çok uygun bir çözüm sunar.

Enduksiyonlu püskürtme teknolojisi sürdürülebilir tarım, tarım ekonomisi ve tarim teknolojisinde son on yılda kendine geniş bir yer bulmuştur. Birçok üniversite tarafından bu konu hakkında sayısız araştırma yapılmış ve uygulanabilirliği ve efektifligi birçok defa ortaya konulmuştur.

Temel yaklaşım, spreyi 30-50 µm hacimli medyan çap olarak atomize ederek ve -10-mC/kg yükle bitki kanopilerinin derinliklerine dağıtmaktır. Canlı bitkilerin geçici yük transfer kapasitesinin elektrostatik için yeterli olduğu deneysel olarak doğrulanmıştır. Tarımsal elektrostatik püskürtme sisteminin kütle transferi çalışmaları, benzer, yüksüz spreyler ve geleneksel olarak uygulanan spreylerle karşılaştırıldığında, çeşitli model ve biyolojik hedefler üzerinde iki ila yedi kat arasında değişen damlacık biriktirme verimliliğindeki artışları belgelenmiştir.

Elektrostatik yükü, nozzlein ucunda elektrostatik manyetik oluşturan bir endüksiyon halkası sayesinde yüklenmektedir. Özel bir teknoloji sayesinde endüksiyon halkası ıslak ve pestisit tortusu tarafından kaplanmış olsa bile manyetik alan üretmeye devam eder. 30-50 µm hacimli damlacıkları geçici yük transfer kapasitesini kullanarak bitki kanopilerinin her tarafına nüfus etmesini sağlar. Uygulamanın verimliliği yaprak kanopi test cihazıyla ölçülebilmektedir. Elektorstaik akimi mesnet izalatoru sayesinde monte edildigi parcaya gecmez dolayisiyla guvenlidir. 

Misyon olarak sürdürülebilir tarım ve aşırı pestisit salınımını engellemeyi benimsediğimiz için halizayirdaki en gelişmiş teknoloji olan endüksiyonlu elektrostatik nozzlelar kullanıyoruz. Gelecekteki potansiyelin ve verim artisinin yanı sıra çok önemli ekonomik ve çevresel fayda, ayrica enerji tasarrufu sağladığı görülmektedir.

Referanslar

Jae-Duk Moon, Dong-Hyeon Lee, Tae-Gyoung Kang, Kwang-Seok Yon, A capacitive type of electrostatic spraying nozzle, Journal of Electrostatics, Volume 57, Issues 3–4, 2003, Pages 363-379, ISSN 0304-3886, https://doi.org/10.1016/S0304-3886(02)00173-0.

Manoj Kumar Patel, Technological improvements in electrostatic spraying and its impact to agriculture during the last decade and future research perspectives – A review, Engineering in Agriculture, Environment and Food, Volume 9, Issue 1, 2016, Pages 92-100, ISSN 1881-8366, https://doi.org/10.1016/j.eaef.2015.09.006.



Sizi arayalım